En spelvärld i en mörk framtid

IMG_1007Ge mig mer! Så känner jag efter att ha slukat den här serieboken, supersnyggt tecknad av Peter Bergting. Det är ett härligt äventyr med en cliffhanger på slutet. Det lilla extra med den här boken är att den går att läsa på två sätt, antingen som en berättelse rakt av eller som en berättelse med inslag av spelprogrammeringstänk. Jag ska förklara:

Huvudpersonen Curly Bracket växer upp i ett framtida samhälle som är kontrollerat av ett företag. Företaget vet allt om en och övervakar varje steg man tar. Ända sättet att få ett bra yrke som kodare i företaget är att klara slutprovet.

Curly är föräldralös och har vuxit upp på en internatskola där hon fått undervisning och lärt sig skriva kod. Hon är en av de bästa i sin klass och äntligen har hon chansen att komma bort från internatet.Slutprovet består i att i ett virtual reality-spel lösa ett antal knepiga problem för att kunna ta sig vidare. Vid sista delprovet kontaktas hon av rebellerna via en bugg i spelet och de lovar henne att hon ska få veta mer om sina föräldrar om hon ansluter sig till dem istället för att avsluta provet. Så börjar hennes flykt från företaget till rebellgruppens fäste, det innebär koder som ska knäckas och ledtrådar som måste tolkas. 

Vi som läser har möjlighet att liksom Curly försöka lösa problemen som hon ställs inför och om man inte lyckas klura ut det (vilket jag oftast inte gjorde) så finns lösningarna i slutet av boken.Där får man också lära sig mer om vad datalogiskt tänkande är och om spännande begrepp som abstraktion, kritiskt tänkande och automatisering.

Se boktrailern här:

Finns boken inne på ditt bibliotek? Kolla här. Och yes! det kommer en fortsättning redan till hösten, den heter Corpuratus hemlighet.

/Hanna på Bokbussen

 

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s