När goda råd är dyra – vänd dig till en djurviskare

kråkviskarenFöräldralösa Caw är en ung kille som lever tillsammans med tre kråkor i ett eget konstruerat kråkbo, högt upp i ett träd i en park i den förfallna staden Blackstone. Varje dag är en kamp för att undvika stadsmakten och de vuxnas uppmärksamhet samt en ständig jakt på föda och lämnade rester i soptunnor.

Caw är ingen vanlig kille. Han kan prata med kråkor.

Caw har få minnesbilder om sin barndom och varför hans föräldrar övergav honom. Han lär känna flickan Lydia som är dotter till fängelsedirektören i staden och en annan djurviskare som heter Crumb och som är en duvferal. De kallas alltså för feraler. De få som kan prata med olika djur. Av Crumb får han veta att hans föräldrar inte övergav honom utan blev dödade för åtta år sedan av en annan ondskefull feral som kallades Spindelmannen. Perioden gick under namnet ”Den mörka sommaren”. Spindelmannens tre följeslagare rymmer från fängelset och lurar Lydia ner i dödsriket. Caw måste med hjälp av ett magiskt svärd försöka rädda Lydia och förgöra Spindelmannen, en gång för alla.

Kråkviskaren är en händelserik och välskriven dystopisk berättelse och det är bra om man har lite läsvana. Mycket detaljerade beskrivningar av feralernas olika djur. Boken är spännande, rolig och mycket bra! Jag skrattade flera gånger över Caws kråkor som dividerar och pratar med honom och försöker övertyga Caw att lyssna på dem istället för någon annan. Inte visste jag att kråkor kunde vara på det viset…

Finns även som e-bok.

/ Ingela, Hertsöns bibliotek

Lämna en kommentar